Lördagen 5 Oktober bjuder på studiebesök på Linköpings universitet. Studiebesöken äger rum 13.30-15.00 och är öppna för allmänheten, för frågor vänligen maila info@fysikdagarna2019.se. Anmälan till respektive studiebesök sker genom att klicka på länkar till formulär nedan, först till kvarn gäller. Ni kan anmäla er till max 2 studiebesök. Plats på besöket bekräftas via mail någon dag i förväg. Samlingsplats: Fysikhusets Entrehall, ingång 57

Ordinarie anmälan till studiebesöken på eftermiddagen lördag 5/10 är nu stängd. För möjlighet till efteranmälan kontakta info@fysikdagarna.se (ingen avgift).

Quantum Technologies lab

Anmälan Quantum Technologies lab

OBS! Rundvandring på QTL sker på engelska!

At the Quantum Technologies lab the visitors will learn how quantum cryptography works, and also see how optical fibres can be used to carry single-photons that are used in quantum communications. There will be some simple demonstrations of optical interferometry over optical fibres and optical fiber splicing.

Nationellt Superdatorcentrum

Anmälan Nationellt Superdatorcentrum

En presentation av Nationellt Superdatorcentrums (NSC) aktiviteter som möjliggör beräkningsbaserad forskning både lokalt vid Linköpings universitet och i hela Sverige, genom t.ex. den nya superdatorn Tetralith på plats nr. 74 i världen (juni 2019). I den andra delen av presentationen ingår en rundtur i datorhallen.

Ellipsometri-lab “från UV till THz”

Anmälan Ellipsometri-lab “från UV till THz”

Polarisation är en egenskap hos elektromagnetiska vågor såsom infrarött, synligt eller infrarött ljus. I våra labb ligger vi i framkant för utvecklingen av en sofistikerad teknik som bygger på polariserat ljus, nämligen ellipsometri. Detta är en metod som används både i forskning och i industrin för att ta reda på optiska och strukturella egenskaper hos material och är därför en omistlig del av tillverkningen av t.ex. datorchips. Linköpings universitet är den enda forskningsanläggningen i Europa med ellipsometrar som täcker in hela det spektrala området från ultraviolett till terahertz, vilket bland annat låter oss väga elektroner i halvledare och mäta tjocklekar på mindre än 1 Ångström (0,0000000001 meter). Under Fysikdagarna öppnar vi upp våra labb och visar våra instrument och genomför några praktiska demonstrationer.

Arwen, Världens skarpaste mikroskop

Anmälan Arwen, Världens skarpaste mikroskop

I Ångströmhuset huserar ett av världens skarpaste mikroskop. Den specialanpassade miljön medger att den ordnade atomstrukturen i material kan observeras och fotograferas med subatomär upplösning. Här undersöker vi material alltifrån skärande verktyg, kullager och borrar till 2-dimensionella material för framtidens energilagring och bränsleceller.